Wymieszaj z tym twaróg. Nie trzeba jajek, by sernik wyszedł aksamitny i obłędnie pyszny
Nie każdy może jeść jajka, są też osoby, którym przeszkadza ich aromat w niektórych potrawach. Ten sernik jest całkiem neutralny, a przy tym kremowy i pełen smaku. Zapraszam po łatwy przepis na serowe ciasto, które zawsze się udaje.
Jak zrobić pieczony sernik bez jajek?
Do tego wypieku przygotowuję prosty półkruchy spód. Dokładam do niego śmietanę, dzięki której jest bardziej delikatny. Ciasto wychodzi mniej zbite niż zazwyczaj, bo dosypuję także nieco proszku do pieczenia. Ten składnik zwiększa również puszystość masy serowej.
Na masę często kupuję mielony twaróg, by było wygodniej i szybciej. Na specjalne okazje robię go jednak sama. Łączę ten półtłusty z tłustym, po czym przepuszczam trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, by pozbyć się wszelkich grudek.
Zamiast jaj dodaję do sera budyń w proszku i kaszę mannę, które zapewniają odpowiednią konsystencję mojego sernika.
Przepis: Pieczony sernik bez jajek
Klasyczny twarogowy wypiek z masy bez jaj na kruchym spodzie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 272 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu
- 100 g masła
- 3/3 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru (1/2 opakowania)
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaWysmaruj łyżką masła wnętrze otwieranej tortownicy, a resztę utrzyj z cukrem pudrem i śmietaną. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej masę i zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, przykryj i włóż do lodówki. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Mieszanie masy serowejUtrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj cukier waniliowy, budyń, kaszę i proszek do pieczenia. Zmiksuj gładko i nie zmniejszając obrotów, dodawaj porcjami twaróg, aż powstanie jednolita mieszanka.
- Pieczenie sernikaRozwałkuj ciasto na placek i wylep nim dno oraz boki formy. Przełóż masę na spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę do piekarnika na 40 minut. Piecz, aż wierzch ciasta będzie przyrumieniony.
Pieczony sernik bez jajek – wskazówki
Wypiek można przygotować również w bogatszej wersji, dokładając do masy 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Z tym tradycyjnym dodatkiem całość będzie słodsza i bardziej aromatyczna. W tej recepturze nie używam jednak rodzynek ani bakalii. Są zbyt ciężkie jak na strukturę deseru i opadają na dno.
Zamiast gotowego budyniu w proszku można użyć 2 łyżek naturalnej skrobi, to jest kukurydzianej albo ziemniaczanej. Masę mieszam z produktów o temperaturze pokojowej, co usprawnia łączenie składników. Korzystam z miksera nastawionego na niskie obroty, by nie napowietrzyć zbytnio całości. Taki wypiek łatwiej opada, więc efekt jest przeciwny do zamierzonego.
Sernik piekę w niższej temperaturze, co zapobiega pękaniu jego powierzchni. Gdy jest gotowy, pozostawiam go w piekarniku na co najmniej godzinę, a nawet dwie, uchylając lekko drzwiczki. Ponieważ unikam gwałtownej zmiany warunków, pomaga to ograniczyć jego opadanie.